

Chutný sladký symbol Vianoc. Presne také sú vianočné medovníky s ktorými sa stretávate všade počas celej zimy. V práci od kolegyne, od detí zo škôlky, či vo všetkých stánkoch na námestí. No nájsť ten správny recept nie je tak jednoduché, ako príprava. My sme pre vás objavili recept, ktorý funguje, perníčky sú hotovou lahôdkou a nemusíte ich piecť 3 týždne pred Vianocami, pretože sú mäkké hneď po upečení.
Ingrediencie:
750g hladkej múky
350g práškového cukru
4 vajcia + 1 vajce na potretie
125g masla
5PL medu
1KL sódy bikarbóny
Korenie na perníky
Postup:
1.) Príprava je celkom jednoduchá. V miske si vypracujte cesto pomocou múky, cukru a korenia.
2.) Postupne pridávajte maslo, med, sódu bikarbónu a vajcia.
3.) Cesto poriadne premiešajte aby sa všetky suroviny prepojili, ak máte pocit že cesto nie je úplne pripravené, pridajte viac múky.
4.) Podľa chuti pridajte do cesta aj škoricu.
5.) Keď máte cesto krásne lesklé, prikryte misku potravinovou fóliou a odložte ju do chladničky. Najlepšie je nechať cesto odstáť do druhého dňa.
6.) Na druhý deň si cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4mm na jemne pomúčenej doske.
7.) Z rozvaľkaného cesta si pomocou formičiek vytvarujte rôzne tvary.
8.) Plech si vyložte papierom na pečenie a perníky uložte ďalej od seba.
9.) Plech vložte do vopred predhriatej rúry, pečte na 170°C maximálne 10 minút.
10.) Ak chcete mať perníky krásne lesklé tak ich hneď po vybratí z rúry potrite vaječným bielkom.
11.) Ak ste sa rozhodli perníky zdobiť klasickou bielou plnkou, tak si ju môžete pripraviť doma pomocou práškového cukru, ktorý zmiešajte s lyžicou solamylu a jedného bielka.