

V Mexiku sa začali vyrábať jednorázové príbory a slamky z avokádových kôstok.
V Mexiku sa začali vyrábať jednorázové príbory a slamky z avokádových kôstok. Tento materiál sa dokonca dokáže rozložiť za 240 dní.
Väčšina ľudí si s Mexikom spája najviac tequilu, guacamole, či možno nekonečné seriály v podobe telenoviel. Keďže plast, ktorý sa behom niekoľkých rokov stal veľmi „dôležitou“ súčasťou bežného života a pre niektorých je len veľmi náročné navždy sa ho vzdať. Táto juhoamerická krajina však prišla nato, ako z kôstiek avokáda dokážu vyrabať aj plasty.
BioFase´je firma, ktorá produkuje slamky a jednorázové príbory z materiálu rozložiteľného za menej ako 240 dní.
Scott Mungía bol študentom chemického inžinierstva a bol motivovaný riešiť problémy so znečistením a hľadal spoľahlivý zdroj biologicky rozložiteľného plastu.
Po skúšobnom a chybovom procese, ktorý testoval vlastnosti surovín, ako sú semená manga, náhodou čítal papier, ktorý obsahoval obrázok molekuly kukurice, ktorá sa používa na výrobu bioplastov. V tom momente sa mu v hlave zrodila myšlienka.
“Už som vedel, ako by molekula osiva avokáda vyzerala,” hovorí Munguía. Prešli dva roky vývoja, a teraz, s tímom 14 zamestnancov je pripravený v novembri otvoriť závod s kapacitou 700 ton mesačne.
Celosvetový trh s bioplastmi dosiahol 5,8 miliárd dolárov, informuje Bioplastics News.
Semená avokáda sa v Mexiku zhromažďujú ako nikde inde na svete a väčšina z nich sa vypaľuje na skládkach.
Spoločnosť produkuje 2 rôzne druhy výrobkov: biologicky odbúrateľné a kompostovateľné.
Biologicky odbúrateľné produkty sa rozložia v prírode po tom, ako vyprší ich trvanlivosť, podobne ako ovocie. Kompostovateľné výrobky sa musia zlikvidovať v kompostovacej nádobe.
Výroba takýchto náhrad plastových príborov nie je najlacnejšia, no produkcia na druhej strane pozostáva z materiálu (avokádových kôstok), ktorého sa tak či tak treba zbaviť.