Asi väčšina z nás už dávno vie, že fast foody nie sú práve pre naše telo to najzdravšie. Keď však zistíte, čo všetko sa do hamburgerov pridáva, tak už nikdy si nebudete chcieť dať žiadneho “mekáča”.
1. Síran amónny
Síran amónny sa pridáva do cesta, aby bolo pečivo nadýchanejšie. Mimo fast foodov sa používa ako pôdne hnojivo alebo ochrana proti škodcom.
2. Silikónový olej
Kuracie nugetky alebo hranolky a ďalšie vyprážané jedlá sú plné Dimetylpolysiloxánu, čo je vlastne silikónový olej používaný prevažne na výrobu kontaktných šošoviek a ďalších lekárskych pomôcok.
3. Cysteín
Fast foody používajú na aromatizáciu mäsa a zmäkčenie pečiva aminokyselinu L-Cysteín syntetizovanú z ľudských vlasov alebo kačacieho peria.
4. TBHQ
TBHQ (terc-Butylhydroquinone) je aromatická prísada, ktorú nájdete v 18 jedlách od McDonaldu. Najzaujímavejšie na nej je, že vo väčšom množstve môže vyvolať brušné nádory. V týchto jedlách je TBHQ len stopové množstvo, ale napriek tomu chcete niečo také riskovať?
5. Propylénglykol
Táto organická zlúčenina sa používa napríklad ako rozpúšťadlo na farby, hydraulická kvapalina, nemrznúca zmes, v elektronických cigaretách a alebo ju môžete nájsť aj v zelenine vo fast foodoch.
6. Karmín
Karmín je prírodné farbivo získavané z vysušených tiel hmyzu červca nopálového a – uhádli ste – bežne sa používa na farbenie jedla (väčšinou mäsa).
7. Celulóza
Celulóza sa na komerčné účely, teda vrátane potravinárskeho priemyslu, izoluje z dreva.
8. Oxid kremičitý
Oxid kremičitý má veľké využitie, či už ako kremenné sklo, pohlcovač vlhkosti alebo prísada vo fast foodoch pod označením E 551.
9. Lieky
Nesmieme však zabúdať na samotné mäso. Takým kurčatám sú často podávané antidepresíva, antibiotiká a ďalšie stimulujúce lieky. Predpokladáme, že to isté platí aj o ďalších zvieratách pripravených do fast foodových reťazcov.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: viralnova.com