

Plody šípok sa môžu oberať aj po prvých mrazoch, no vtedy je riziko, že budú príliš mäkké a nebudú sa dať použiť. Práve preto je najlepšie ak sa pozbierajú zrelé, tvrdé a sýto červené, bez akýchkoľvek škvŕn.
Zber šípok je podmienený aj počasím. Najlepšie je zbierať ich v slnečný deň. Šípky sú okrem vitamínu C bohaté aj na vitamíny P, K, B1, B2. Sú plné mnohých minerálov, prečisťujú obličky, posilňujú imunitu, chránia močové cesty a zbavujú človeka únavy.
Napriek tomu, že šípky veľmi priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, je potrebné sa pri zbere chrániť. Rukavice vás ochránia nielen pred tŕňmi, ale taktiež aj pred svrbením, či iným podráždením na pokožke. Šípky sa dajú spracovať na viacero spôsobov, jedným z nich je sušenie.
Ako správne sušiť šípky?
V prvom rade sa zbavte stopiek. Šípky opláchnite pod tečúcou vodou a vysušte. Najskôr ich sušte voľne na vzduchu, neskôr ich môžete dosušiť v sušičke, či v rúre pri teplote 35°C. Pri sušení v rúre je dôležité dbať na to, aby nezhnedli a aby sa nepripálili. V uzavretej fľaške a na tmavom mieste ich môžete skladovať maximálne jeden rok. Z takýchto, sušených šípok si môžete spraviť čaj, alebo vyrobiť limonádu.
Limonáda zo šípok: Na limonádu budete potrebovať sušené šípky, citrón alebo med. Hrsť šípok vložte do mixéra a nahrubo ich pomixujte. Rozdrvené šípky zalejte studenou vodou a nechajte dvadsaťštyri hodín lúhovať. Na druhý deň šípky preceďte a v hrnci ich zalejte studenou vodou. Varte ich päť až desať minút. Po varení ich odstavte a nechajte vychladnúť. Limonádu pite vychladenú. Na dochutenie použite med, alebo citrón. Tu sa už chutiam medze nekladú.