

Aj vy poznáte ten nepríjemný pocit, keď sa doje jedlo a ostane po ňom len špinavý hrniec z ktorého zbytky nie a nie dostať? Verte mi, že nie ste jediná kto sa denne doma pasuje s nečistotou a v horšom prípade s pripáleninou na spodku a po bokoch vášho obľúbeného hrnca.
Už od dávnych čias ľudia museli čistiť po sebe riad a hľadali rôzne spôsoby, ako si túto nepohodlnú prácu čo najväčšmi uľahčiť. Takto vznikli prvé čistiace prostriedky. Nie každý však mal v minulosti na drahé chemické čističe, ktoré sľubovali zázraky. Ak prídete za vašou starou mamou s otázkou ohľadom čistenia riadu, jej odpoveď bude pozostávať z jednoduchých domácich receptov. My sme si dnes pre vás pripravili práve jeden z domácich, rokmi a skúsenosťami overených receptov.
Potrebujeme:
100g prášku do pečiva,
100g horčicového prášku,
5 l vody

Postup: Najskôr si pripravíme misku, do ktorej vlejeme 5 l vody. Miska by mala mať dostatočnú veľkosť na to, aby sa do nej zmestila panvica alebo hrniec, ktorý chceme čistiť. Voda v miske by mala byť prevarená.
Do vody pridajte prášok do pečiva a horčicový prášok, premiešajte a nechajte povariť na pomalom ohni. Do tejto zmesi ponorte panvicu, ktorú chcete čistiť a nechajte ju tam 15-30 minút, podľa stupňa znečistenia. Zmes nechajte pôsobiť na nečistotu.
Po uplynulom čase vyberte panvicu z kvapaliny a očistite ju hubkou. Špina by mala ísť ľahko dolu.