

Sviečková na smotane je základným českým jedlom, ktoré si zamiloval každý, kto túto pochúťku ochutnal. Príprava je veľmi pracná a vyžaduje si veľa času a trpezlivosti. Možno sa vám dokonca zdá ťažká, ak sa však držíte postupu a ingrediencií, tak tá chuť na konci vám bude stáť za tú námahu. Nenechajte sa odradiť a pustite sa do niečoho nového.
Potrebné ingrediencie:
Mäso:
1,5 Kg hovädzie zadné
30g soli
50g slaniny
Moridlo:
½ Kg zeleru
300g mrkvy
100g petržlenu
150g cibule
1,5 L vody
150 ml octu
6Ks celého nového korenia
10Kskorenie čierne celé
2 Bobkové listy
3Ks čerstvého tymiánu
1Ks citrón
Zvyšné ingrediencie:
50g maslo
50g slaniny
100g cukru
40g plnotučnej horčice
300ml hovädzieho vývaru
500ml smotana na šľahanie
Postup:
1.) Začnite prípravou moridla. V hrnci dajte variť vodu, ocot a koreniny.
2.) Očistite zeler, mrkvu a dva petržleny, ktoré nakrájajte na kolieska.
3.) Cibuľu nakrájanú na lupienky pridajte spolu so zeleninou a jedným citrónom na štvrtinky do hrnca. Povarte zhruba 15 minút a nechajte vychladnúť.
4.) Potom si pripravte mäso, ktoré by malo byť kvalitné. Najlepšie je ho prešpikovať slaninou.
5.) Slaninu nakrájanú na paličky dajte na nejaký čas do mrazničky aby stuhla a vy ste ju mohli ľahšie použiť do mäsa. V mäse urobte s tenkým nožom jemné zárezy na slaninu. 6.) Prešpikované mäso osoľte a vložte do pekáča.
7.) Mäso zalejte vychladnutým moridlom, uzavrite a odložte do chladničky na podľa možností aspoň 2 dni. Počas dňa mäso párkrát otočte a premiešajte moridlo.
8.) Po 2 dňoch je mäso pripravené a zelenina zmäknutá. Z pekáča si osobitne odložte mäso, zeleninu aj vývar.
9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s maslom a potom pridajte mäso, ktoré poriadne opečte z každej strany aby sa stiahlo.
10.) Na tomto výpeku si potom orestujte zeleninu z moridla, ale bez citróna, ten môžete vyhodiť. Opekajte kým kraje zeleniny nebudú hnedé a pridajte cukor, ten sa postupne roztopí a začne karamelizovať.
11.) Potom pridajte lyžicu horčice, poriadne premiešajte, zalejte vývarom a nechajte zovrieť.
12.) Opečené mäso vložte späť do pekáča, zalejte základom a prilejte aj polovicu moridla. Zavretý pekáč vložte do rúry a pečte pomaly 2,5 – 3 hodiny na 170°C. Mäso niekoľkokrát obráťte a podľa potreby prilievajte zvyšok moridla.
13.) Po uvarení mäsa si pripravte omáčku. Do väčšieho hrnca si cez sito prelejte zmes z pekáča.
14.) Zo zeleniny cez sito poriadne vytlačte šťavu. Môžete aj rozmixovať, no najprv vyberte korenie. Zovretú omáčku stále miešajte a postupne prilievajte smotanu na šľahanie.
15.) Varom omáčku zredukujte na potrebné množstvo omáčky. Ak je hustá, prilejte viac smotany a ak sa vám zdá príliš riedka tak pridajte lyžicu múky.
Mäso si nakrájajte na plátky a na tanieri zalejte omáčkou. Podávajte s knedľou a tanier dozdobte rezom citróna. Prajeme vám dobrú chuť
Zdroj: https://bonvivani.sk/recepty/svieckova-na-smotane