

Podľa novej britskej štúdie „výhody miernej spotreby kávy prevyšujú riziká“.
Mierna konzumácia kávy, asi tri šálky denne, by mohla mať zdravotné prínosy podľa štúdie publikovanej v British Medical Journey (BMJ).
Podľa tohto výskumu, za ktorý sú zodpovední odborníci z Lekárskej fakulty Univerzity v Southamptone, môže pitie kávy znížiť riziko ochorenia pečene a znížiť možnosť vzniku mŕtvice.
Výskumníci analyzovali 200 štúdií a zistili súvislosť medzi konzumáciou 3 alebo 4 šálok kávy denne a veľkým znížením rizika, že budú trpieť niektorými chorobami.
Tím zistil, že pitie 3 šálok kávy denne bolo “spojené s väčším prínosom z hľadiska kardiovaskulárnych ochorení, ischemickej choroby srdca a cievnej mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí to neurobili.”
Podľa BMJ je mierna konzumácia tohto nápoja spojená s 19% nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a 16% nižším rizikom ischemickej choroby srdca.
Jeden z autorov štúdie Paul Roderick však varoval, že je zatiaľ príliš skoro povedať, či je zníženie rizika priamo spôsobené spotrebou kávy. “Mohli by to ovplyvniť také faktory, ako je vek, či títo ľudia fajčili alebo nie a koľko cvičili,” uviedol výskumník s tým, že neexistuje absolútna istota, že dôvodom tohto poklesu zdravotných rizík je výlučne káva. “Zdá sa, že výhody miernej spotreby kávy prevážia nad rizikami,” dodal Roderick.
Výskumníci trvali na tom, že spotrebitelia by mali piť kvalitné kávy a vyhnúť sa pridávaniu cukru, mlieka alebo smotany.
Štúdia tiež podporuje výskum, ktorý naznačuje, že tehotné ženy by sa mali vyhnúť káve.
Koľko šálok kávy denne vypijete vy?
Zdroj: https://www.clarin.com/entremujeres/bienestar/cuantas-tazas-cafe-conviene-tomar-dia_0_ByZEpPVgG.html, foto: Pixabay.com