

Kulinárstvo nie je len veda o množstvách a pomeroch, ale aj umenie zaobchádzania s výrobkami. Napríklad, spôsob skladovania určuje nielen kvalitu potravín, ale aj to, či zostanú čerstvé po dlhšiu dobu.
Mnoho ľudí vie, že chlieb sa ma uchovávať v chlebníku, zemiaky v tme a banány vo zväzkoch. Čo ale také slepačie vajíčka? Prezradíme vám, prečo ich nestačí len skladovať v chladničke.
Umývanie
Pravidlo číslo jedna: nikdy vajcia neumývajte po zakúpení. Urobte to pred použitím – zabránite tak možnosti kontaktu infekcie s jedlom. Avšak umyté slepačie vajíčka vydrží kratšie, pretože sú zbavené ochrannej fólie, bez ktorej “dýchajú” cez škrupinu oveľa intenzívnejšie.
Polička na dverách
Ak sú vajíčka skladované v priehradke na dverách chladničky, nie je to správne. Odporúčaná teplota uchovávania tohto produktu by mala byť nižšia ako 20 stupňov. Dvere chladničky sú najteplejším miestom – otváraním a zatváraním dverí teplota začne kolísať a môže sa stať, že sa vajíčka pokazia.
Obal
Ako bolo už vyššie poznamenané, vaječné škrupiny majú porézny charakter a ľahko vstrebávajú pachy. Preto by sa nemali ukladať do blízkosti mäsa a rýb. Lepšie urobíte, ak ich necháte v pôvodnom obale z obchodu – zabraňujete absorpcii pachov a predĺžite životnosť.
Dokedy by mali vajcia spotrebovať?
Dostanete na to množstvo rozličných odpovedí, pretože expiračná doba môže pokojne dosahovať dĺžku jedného mesiaca. Tak či onak, bude lepšie, keď ich v chladničke necháte nie dlhšie ako jeden týždeň. Táto doba vám zaručí konzumáciu vajíčok bez obáv a rozmýšľania, či je ich jedenie bezpečné.
Nič to však nemení na fakte, že vajíčka nie je vhodné skladovať v priehradke na dverách chladničky. Vedia sa pokaziť aj v prípade, že s nimi občas zatrasiete, čo je ďalší dôvod prečo ich nemať v priehradke.
Zdieľajte tieto užitočné informácie s vašimi priateľmi!