

Všetci vieme, že nákup mrazeného mäsa v supermarkete je oveľa lacnejší ako čerstvé mäso napríklad z trhu, a má to tiež svoj dobrý dôvod.
Nie každý má čas na to, aby niekedy čakal na celodenné rozmrazovanie, a tak sa často dopúšťame chýb, o ktorých možno ani netušíme, ale môžu byť nebezpečné.
Skúste si odpovedať na nasledujúcu otázku: Nechali ste niekedy rozmraziť mäso na kuchynskej linke?
Ak áno, nevedomky ste vystavili seba a svoju rodinu potenciálne veľmi nebezpečným baktériám. Takže ak sa chcete dozvedieť o ďalších podobných chybách, čítajte ďalej!
1. Rozmrazovanie v horúcej vode
Verte či nie, pri rozmrazovaní mäsa v horúcej vode slúžia vysoké teploty ako ideálna pôda pre množenie nebezpečných baktérií. Pre bezpečné rozmrazenie vložte mäso do studenej vody.
2. Rozmrazovanie v blízkosti korenia či ďalších prísad
Ak mäso ešte nie je plne rozmrazené, nemalo by sa priblížiť k žiadnym ostatným prísadám ako korenie či zelenina a pod.
3. Umývate vybalené mäso pre urýchlenie rozmrazenia
Možno tomu nebudete veriť, ale neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste rozmrazené či zmrznuté mäso mali umývať. Iba tým rozšírite baktérie do svojho drezu.
4. Opätovne zamrazíte kus mäsa, ktorý už za bežnej izbovej teploty rozmrzol
Po prvé by ste mäso nikdy nemali rozmrazovať pri izbovej teploty. Urobte tak v studenej vode, chladničke, alebo v prípade, že ste v zhone, aj v mikrovlnke. Avšak nikdy mäso po rozmrazení opätovne nezmrazujte. Môže vám to privodiť veľké problémy.
5. Rozmrazujete kusy mäsa na panvici
Iste, môžete ho rozmraziť varením, ale nebude to správne, ak je váš rez hrubý. V lepšom prípade bude ťažké, a v horšom prípade by mohlo dôjsť k vážnemu nedovareniu v jeho strede.
6. Po manipulácii s mrazeným mäsom si neumyjete ruky
To, že je mäso zmrazené, neznamená, že na ňom nie sú baktérie, ktoré sa neskôr môžu rozšíriť po celom vašom domove!
zdroj: https://tiphero.com/common-defrosting-mistakes/